תרומה
חנות

שכונת האפשרויות

הבלתי מוגבלות | קריית אלגה

שכונת האפשרויות הבלתי מוגבלות הינה שכונה פורצת דרך הנבנית כיום באזור השרון. השכונה תכלול מגורים, מתחמי תעסוקה, חינוך, ספורט ופנאי, המיועדים לאנשים עם ובלי מוגבלות כאחד. השכונה מוקמת בימים אלו על-ידי אלין בית נועם על שטח של 40 דונם, אשר הוקצה לעמותה על-ידי מינהל מקרקעי ישראל בדמי חכירה סמליים.
בהקמת השכונה מבקשת עמותת אלין בית נועם לשנות את הגישה המקובלת כלפי אנשים עם מוגבלות, מגישה הדוגלת בתיקון הפרט (המודל הרפואי של המוגבלות) לגישה הדוגלת בתיקון החברה (המודל החברתי של המוגבלות). כלומר מעבר מראיית האדם עם הלקות כמי שיש לתקנו ולהתאימו לתקן אנושי אחיד, לעבר ראיית החברה כמי שזקוקה לתיקון ובחינת המכשולים והחסמים שהיא מעמידה בפני אנשים עם לקות.

בניית השכונה נסמכת על גישת העיצוב האוניברסלי והמכיל המתבססת על הכרה בשונות האנושית. הגישה אינה מסתפקת במתן פתרונות ייעודיים לאנשים עם צרכים ייחודיים, אלה במציאת פתרון אשר יתאים לכל האנשים באשר הם – "דרך אחת לכולם". במרחב השכונתי יוסרו חסמים חברתיים, מבניים וסביבתיים, המדירים ומבודדים אנשים עם לקות ומעכבים את השתתפותם המלאה בחברה.

השכונה תהיה משופעת בפתרונות אדריכליים, עיצוביים, טכנולוגיים וחברתיים, אשר יאפשרו לאנשים עם מוגבלות לחיות בצורה עצמאית ולהשתתף באופן מלא, תוך מיצוי מלוא הפוטנציאל שלהם, בכל היבטי חייהם: מגורים, עבודה, לימוד, ספורט, חברה ופנאי.

השכונה תאפשר כר נרחב לאין ספור מפגשים, דיאלוגים בין אנשים עם ובלי מוגבלות על בסיס שוויוני, אקראיים ומובנים כאחד. מפגשים חיוביים אלו יתרחשו במרחב חברתי משותף ובטוח, בסיטואציה בה האדם עם המוגבלות נמצא במרחב חסר חסמים, בו באים לידי ביטוי יכולותיו ולא מוגבלותו.

המפגשים יובילו להיכרות הדדית, להבנה ולקבלה של האחר ולשינוי עמדות והכחדת סטריאוטיפים הנובעים בחלקם הגדול מחוסר מפגש והיכרות עם האדם האחר.
הגישה המסורתית מביאה אנשים עם מוגבלות לאזורי החיים של אנשים בלי מוגבלות, סיטואציה המייצרת בעיות נגישות, רתיעה של הסביבה מהאנשים עם המוגבלות ונחיתות מובנית של האנשים עם המוגבלות. 

לעומת זאת, החיים בשכונה מבוססים על גישה חדשנית של אינטגרציה הפוכה, לפיה אנשים ללא מוגבלות ישתלבו באזורי החיים של אנשים עם מוגבלות, מה שיקדם מפגש שוויוני ומכבד.

המיזם נבנה ברוח חוק שוויון זכויות לאנשים עם מוגבלות ( התשנ"ח – 1988) ועל בסיס האמנה בדבר זכויותיהם של אנשים עם מוגבלות אשר אומצה בעצרת הכללית של האומות המאוחדות (דצמבר 2006) ואושררה על ידי מדינת ישראל ב-28 בספטמבר 2018.
ב 2017 עברה החלטת ממשלה להקמת מתחם לאנשים עם מוגבלות ובעקבות החלטה זו נחתם ב 2018, כאמור, הסכם על מיזם משותף אותו מובילים המשרד לשוויון חברתי ומשרד הרווחה והביטחון החברתי ושותפים בו גם משרדי ראש הממשלה, האוצר, הבריאות, החינוך, הבינוי והשיכון, התרבות והספורט והתיירות.

מטרתה העיקרית של השכונה היא להפגיש ביו אנשים עם ובלי מוגבלות תוך ידיעה שחלק גדול מהדרתם של אנשים עם מוגבלות נובעת מדעות קדומות סטיגמות וסטריאוטיפים הנובעים מחוסר היכרות עם אנשים עם מוגבלות כתוצאה לאי נוכחותם במרחב הציבורי. השכונה תאפשר את אותם מפגשים חסרים ותוביל לשינוי עמדות והכלתם של אנשים עם מוגבלות.

לפרוייקט שכונת האפשרויות הבלתי מוגבלות קרנות, גופים כלליים ופרטיים שתומכים ומסייעים ושותפים לדרך – קרן משפחת בירון , קרן אריסון , מפעל הפיס, הקרן לפיתוח שירותים במוסד לביטוח לאומי, קרן שלם, קרן וואל, המועצה להימורים בספורט, קק"ל, קרן שאשא, קרן סילבר, קרן פייביש, קרן רות רויף, הקדש מקס רוזן בן יהודה ועוד תורמים נוספים.
השותפים לדרך הם רבים, ביניהם – ראש מועצת קדימה-צורן, קרן גרין, ויאיר המבורגר אשר תרם רבות בהקמת המיזם.
השכונה היא "סטארט אפ" חברתי. באמצעותה נוכיח כי פני הדברים יכולים להיות אחרת. השכונה תהיה מודל לחיקוי והשראה לקראת שינוי חברתי. בעתיד, מרכיביה "ישוכפלו" במקומות רבים נוספים בארץ.

השכונה תהיה משופעת בפתרונות אדריכליים, עיצוביים, טכנולוגיים וחברתיים, אשר יאפשרו לאנשים עם מוגבלות לחיות בצורה עצמאית ולהשתתף באופן מלא, תוך מיצוי מלוא הפוטנציאל שלהם, בכל היבטי חייהם: מגורים, עבודה, לימוד, ספורט, חברה ופנאי. השכונה תאפשר כר נרחב לאין ספור מפגשים דיאלוגים בין אנשים עם ובלי מוגבלות על בסיס שוויוני, אקראיים ומובנים כאחד. 

מפגשים חיוביים אלו יתרחשו במרחב חברתי משותף ובטוח, בסיטואציה בה האדם עם המוגבלות נמצא במרחב חסר חסמים, בו באים לידי ביטוי יכולותיו ולא מוגבלותו. המפגשים יובילו להיכרות הדדית, להבנה ולקבלה של האחר ולשינוי עמדות והכחדת סטריאוטיפים הנובעים בחלקם הגדול מחוסר מפגש והיכרות עם האדם האחר. 

הגישה המסורתית מביאה אנשים עם מוגבלות לאזורי החיים של אנשים בלי מוגבלות, סיטואציה המייצרת בעיות נגישות, רתיעה של הסביבה מהאנשים עם המוגבלות ונחיתות מובנית של האנשים עם המוגבלות. לעומת זאת, החיים בשכונה מבוססים על גישה חדשנית של אינטגרציה הפוכה, לפיה אנשים ללא מוגבלות ישתלבו באזורי החיים של אנשים עם מוגבלות, מה שיקדם מפגש שוויוני ומכבד. 

השכונה היא "סטארט אפ" חברתי. באמצעותה נוכיח כי פני הדברים יכולים להיות אחרת. השכונה תהיה מודל לחיקוי והשראה לקראת שינוי חברתי. בעתיד, מרכיביה "ישוכפלו" במקומות רבים נוספים בארץ. הפרויקט הוכר כמיזם משותף של עמותת אליו בית נועם עם ממשלת ישראל, בהובלת המשרד לשוויון חברתי ומשרדי ממשלה נוספים. הממשלה אישרה תמיכה במיזם בסכום של 75 מיליון שקל.

Play Video

ממרכיבי השכונה

מרכז יום משולב במתנ"ס אזורי

מרכז היום בשכונה מיועד לקלוט עשרות רבות של בוגרים עם מוגבלויות מורכבות (פיזיות ושכליות). 

מרכז היום ייבנה ויופעל על פי כל עקרונותיה של העמותה.

מערך דיור משולב במעונות סטודנטים

הדיור בשכונה יתבסס על בתים נגישים וחכמים. בתים אלה יאוכלסו על ידי סטודנטים ממוסדות אקדמיים באזור אילנות-קדימה ובוגרים עם מוגבלויות פיזיות ושכליות.

מרכז ספורט ונופש

מרכז הספורט והפנאי של השכונה יכלול: בריכה טיפולית, בריכה חצי אולימפית, חדר כושר, אולם התעמלות, מכשירי פילאטיס וספא אשר יכיל חדרי טיפולים משלימים.

חדרי נופשון

בית הארחה נגיש שנועד לארח אנשים עם מוגבלות מהארץ ומהעולם, לשהייה קצרת מועד בתנאים אקסקלוסיביים.
המקום יארח יחידים, זוגות ומשפחות שיוכלו ליהנות מהאטרקציות במקום.

גלרייה לאומנות חברתית

במסגרת הגלריה יוצגו עבודות של אמנים מוכרים, עם וללא מוגבלות, שיש בהן נגיעה למוגבלות כסוגיה חברתית, תרבותית או פוליטית ולקבלת השונה והאחר.

מרכז הערכה ארצי

מרכז ייחודי להערכה, מעקב והדרכה בתחומים של תקשורת תומכת וחליפית (תת"ח) וטכנולוגיה מסייעת.
המרכז מספק הערכות ופתרונות לילדים ולמבוגרים מכל רחבי הארץ.

מכון לאומי ללימודי מוגבלות

המכון יעסוק במחקר, בהכשרה ובהפצת ידע בשלושה תחומי עניין: נכות התפתחותית, לימודי מוגבלות ועיצוב אוניברסלי ומכיל.

פארק עמליה - פארק הרפתקאות אתגרי

הפארק הייחודי ייבנה על פי גישת העיצוב האוניברסלי, ויכלול מגוון רחב של מתקני פעילות אתגרית, משחק ופנאי, המיועדים לילדים ובוגרים עם מוגבלות וללא מוגבלות כאחד.

המרכז למקצועות הבריאות

המרכז למקצועות הבריאות יכלול חדרי טיפולים אישיים וקבוצתיים המיועדים ל: פיזיותרפיה, ריפוי בעיסוק, קלינאות תקשורת (במיוחד לשימוש בתקשורת תומכת וחליפית).

בית כנסת נגיש ובית מדרש

בית כנסת נגיש ברמת הנגישות הגבוהה ביותר יאפשר עליה לתורה ללא תלות בגיל או בחומרת הלקות, כולל אנשים המשתמשים בכיסא גלגלים ומשתמשי תקשורת תומכת וחליפית.

המרכז להכשרה מקצועית

המרכז יספק הכשרה מקצועית לקבוצות אנשים שונות שנתקלו בקשיים בהשתלבות בשוק העבודה, ביניהם: אנשים עם מוגבלות, חרדים, נשים ערביות, אסירים משוחררים, נגמלים מסמים, קשישים ועוד.

מרפאה מקצועית לאנשים עם מוגבלות

המערכת הרפואית כיום מציעה מרפאות שיקום וטיפול לילדים עם מוגבלות. אנו נקים בשכונת האפשרויות הבלתי מוגבלות מרפאה ייחודית וראשונה בארץ למבוגרים עם מוגבלות קשה.

ישראל במלחמה!
חניכי אלין בית נועם זקוקים לעזרתכם

 כדי להמשיך ולפעול בתקופה קשה וכואבת זו.